Ustanova kulture "Vuk Karadžić"
Установа културе „Вук Караџић“ основана је 2005. год. на месту некадашњег Дома културе на Булевару краља Александра 77а. Од те године темељно и вредно ради на дефинисању репертоарског концепта који је добио печат препознатљивости кроз квалитетну драмску, плесну и експерименталну позоришну продукцију. Позоришни програм „Вука“ чине драмска продукција посвећена темама и феноменима савремености који нису тек пролазни трендови тренутка. Такви су и комади који преиспитују оквире слободе појединца у савременом друштву, критичким оком анализирају корене проблематике света у коме живимо.

Програм Београдског плесног центра чине плесни пројекти који отварају и преиспитују дефиницију плесног позоришта са циљем стварања препознатљиве сцене. Кроз ову београдску плесну станицу прошли су многи познати као и неафирмисани аутори. Представе које ће се током ове године играти су плесни спектакл „Животињска фарма“ и „Ја сам своја колекција“ у копродукцији Вука и „Perpetum dance company“, „Поподне једног фауна“ ауторке Вере Обрадовић, „Пси“ аутора Бориса Чакширана. У новембру 2009. пројекат „Соло за три визије“ Милоша Софреновића у Вуку је имао своју светску премијеру.

Инклузиван карактер Вука огледа се кроз део репертоара посвећен програмима који за циљ имају афирмацију и подршку особа са инвалидитетом. Представе „Крива за Гауса“ и „Ресет“ део су пројекта „Оквир тела“ које успостављају сарадња особа са инвалидитетом и професионалаца на пољу савременог плеса.

У 2010.год. планиране су врло значајне уметнички високо вредне позоришне продукције :· Позоришна представа „ПР-ПОТПУНО РАСУЛО“ по тексту Небојше Ромчевића, у режији Егона Савина, са еминентним глумцима: Борис Исаковић, Душанка Дуда Стојановић, Предрсг Ејдус, Бранко Цвејић, Маша Дакић . (премијера у јуну)

· Позоришна представа „Арсеник и стара чипка“ у режији Стефана Саблића, са Секом Саблић и Горицом Поповић у главним улогама.(премијера у мају)

· У оквиру Пројекта Установе „ МЛАДА СРПСКА СЦЕНА „ позоришна представа најпознатијег живог енглеског писца Едварда Бонда „ Штимовање“ у режији младог редитеља Филипа Гринвалда. (премијера у марту)

· У оквиру Пројекта Установе „ МЛАДА СРПСКА СЦЕНА „ дипломска позоришна представа, по тексту Мирјане Дрљевић „ Сунцокрети „ коју ће као своју дипломску представу режирати студенткиња режије са ФДУ ( иначе изабрана за најбољег студента генерације) Ана Григоровић . (премијера у октобру )

УСТАНОВА КУЛТУРЕ ВУК КАРАЏИЋ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 77а
24 24 860
http://www.ukvuk.org.rs

Izvor: http://www.ukvuk.org.rs