Beogradsko dramsko pozorište
Beogradsko dramsko pozorište postoji više od pedeset godina a preispitivanje o ciljevima i smislu njegovog delovanja traje i dalje.
Osnovano je daleke 1947. godine, pod imenom Gradsko pozorište, a prva predstava "Mladost otaca" u režiji Petra S. Petrovića, po tekstu Borisa Gorbatova, odigrana je 20.februara 1948. godine. Pozorište je dalekih pedesetih godina prošlog veka imalo na umu politieke momente razvoja savremene umetnosti. Tada je bilo potrebno pronaai alternativu akademizmu i konzervativizmu koji su negovala vodeća pozorišta u Jugoslaviji. Novo pozorište je pomoglo da se upoznamo sa onim što se dešavalo na vodećim svetskim pozornicama, te je ohrabrivalo prevode savremenog dramskog repertoara ali i uspostavljalo novi pozorišni jezik. Beogradsko dramsko pozorište je postalo primer, uživalo je veliku ljubav publike i finansijsku podršku države.
Posle "zlatnog doba", koje su obeležile predstave nastale po tekstovima savremene američke i evropske dramaturgije, pozorište je prolazilo kroz krize, obogaćene povremenim uspesima ali je i zalazilo put stramputica, katkad bivalo dezorijentisano u odnosu na epohu pa i na svoje primarne ciljeve.
Danas Beogradsko dramsko pozorište nastoji da omoguci autorima i glumcima da na njegovim scenama razvijaju savremeni pozorišni repertoar. Uvećani broj produkcija i česta gostovanja omogućavaju da scenska izvođenja novih drama budu širokodostupna publici. Bilo je godina kada su izvođene samo dve predstave nedeljno, bilo je i pozorišnih sezona kada je Teatar izveo tek jednu jedinu premijeru. Danas se, medutim, predstave izvode na dve scene, sedam dana nedeljno, a ansambli redovno gostuju po Srbiji i u inostranstvu.
BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE
MILEŠEVSKA 64 a
2837-000
http://www.bdp.rs

Izvor: http://www.bdp.rs