Bitef teatar
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Bitef teataar, ispred je trg Mire Tailović

Bitef teatar je osnovan 1989. u rekonstruisanoj nemačkoj evangelističkoj crkvi u blizini Bajlonijeve pijace. Ispred je mali trg nazvan „Trg Mire Trailović“ Uloga Bitef teatra od prvih dana bila je, pored realizacije Bitef festivala i širenje efekata festivala i novih pozorišnih tendencija tokom cele godine. Koncept Bitef teatra ostao je isti do danas. Otvoren je za sve vrste novih izraza, za prevazilaženje utvrđenih granica, za istraživanje i davanje podrške umetnicima koji su spremni na hrabre iskorake. Bitef teatar pokušava da pokaže kako je pozorište institucija koja i stvara kulturu, a ne ona koja samo povlađjuje određenom kulturnom modelu.
Zato se posebna pažnja poklanja pozorišnim aspektima koji su nedovoljno razvijeni u domaćem pozorištu, kao što su savremeni ples i teatar pokreta. Bitef teatar je organizovan po ugledu na moderna evropska pozorišta, nema stalno zaposlen umetnički ansambl, već ga angažuje po projektima.
U Bitef teatru zaposlen je mali broj ljudi i oni stoje neprestano na usluzi svima koji razvijaju novu i drugačiju umetničku scenu Beograda.
BITEF TEATAR
TERAZIJE BROJ 29/I
3220608
www.bitef.rs

Izvor: http://www.bitef.rs/teatar/