Atelje 212
Из Википедије, слободне енциклопедије
Атеље 212

Позориште „Атеље 212“ је основано 12. новембра 1956. године у просторијама „Борбе“. Прва представа је била „Фауст“ у режији Мире Траиловић. „Атеље 212“ је основала група уметника (редитеља, глумаца, писаца...) са жељом да направи театар у коме ће се приказивати комади авангардни у односу на остала позоришта у Београду.
У „Атељеу 212“ је играна представа „Чекајући Годоа“, Семјуела Бекета, по први пут у једној од земаља источне Европе. Ускоро су се у „Атељеу“ приказивали комади авангардних писаца као што су Сартр, Јонеско, Жари, Шизгал, Копит, Жене...
Први руководиоци позоришта су били Радош Новаковић и Бојан Ступица, али је Мира Траиловић са места помоћника управника ускоро постала управник. После неколико година позориште се преселило у данашњу зграду коју је пројектовао Бојан Ступица. Механизам за обртање сцене уграђен је накнадно а кров је лети могао да се отвара. Мира Траиловић је као дугогодишњи управник дала посебан печат „Атељеу“ а већ 1967. је основала фестивал нових позоришних тенденција БИТЕФ (Београдски интернационални татарски фестивал) који данас има светски значај. На БИТЕФ су долазила најугледнија светска имена као што је Ливинг Театар, Дивадло на брнов, Питер Брук...
Према неким непотврђеним изворима театар је добио име по 212 столица колико је имао у згради „Борбе“. Поред Мире Траиловић, управници позоришта су кроз године били и Љубомир Драшкић, Небојша Брадић, Светозар Цветковић.
Једна од култних представа „Атељеа“ је била „Коса“ која је играна пре многих светских позоришних центара. У складу са тадашњим трендовима, на бини су се појавили глумци без одеће певајући један од најлепших сонгова из те представе „Дај нам сунца...“.
Кроз ово позориште, као чланови, прошле су готово све глумачке звезде бивше Југославије.

АТЕЉЕ 212,
СВЕТОГОРСКА 21
ТЕЛЕФОН:3247342
http://www.atelje212.rs

Izvor: http://www.atelje212.rs