TRAVIJATA. - UMETNICI
TRAVIJATA. - DRUGI O PREDSTAVI
Opera Travijata napisana je u dva čina
Libreto je sastavio Frančesko Maria Pjave (Francesko Maria Piave)
po romanu Dama sa kamelijama Aleksandra Dime sina (Alexandre Dumas le fils)
(Opera se izvodi na italijanskom)
(U operi se pojavljuje 11 likova)

Opera Travijata u režiji Jurija Aleksandrova je priča o jednostavnoj devojci čija je jedina šansa za opstanak na ovom svetu da prodaje sebe. U ovoj predstavi, neprestano osećanje patnje i usamljenosti je pretočeno u san. San vam omogućava da živite, sprečavajući vas da dostignete dno. Violeta sanja o čoveku koji će doći i spasiti je iz njene bede. Režijska postavka Jurija Aleksandrova pokušava da povrati lepotu iluzije, jednog zamišljenog sveta. Violetin život je kao zapaljena sveća. Ona sanja o mirnoj smrti, dok bi oko nje bili prijatelji, koji bi joj se divili što se odrekla čoveka koga voli. Ali sudbina joj ni to ne dozvoljava.

TRAVIJATA POETIKA

“Ja sam ogolio ličnost, odlučivši da je ne sakrijem iza sjaja kristala i zlata. Napokon, možete se prodavati na ulici isto kao i na društvenim zabavama, samo je ono prvo češće. Violetin san se sreće sa realnošću koja je, u suštini, okrutnija i ciničnija od njenog stvarnog života. Po svemu sudeći, svet izobilja, tako privlačan i nedostižan, je ogrezao u prostituciju ljudskih odnosa. Njen pokušaj da dosegne ovaj svet postaje užasna, fantazmagorična noćna mora. Kao i kod Otmice Lukrecije mi smo srušili četvrti zid, oslobađajući prostor”.

Juri Aleksandrov

Izvor: http://www.madlenianum.rs

UNESITE VAŠ KOMENTAR - TRAVIJATA.
  • Prepišite Anti-Spam kod:
    69948

  • Napomena:
    - Ime, komentar i anti-spam kod su obavezni podaci.
    - Prilikom pisanja komentara slažete se da komentari ne sadrže sledeće: VELIKA slova, reklamiranje, prozivanje, psovanje, vređanje i sadržaj koji se ne odnosi na predstavu. Svi komentari koji ne zadovoljavaju postavljene kriterijume biće obrisani sa portala.