SUPERMARKET - UMETNICI
SUPERMARKET - DRUGI O PREDSTAVI
KRITIKE
... Istinoljubiva Biljana Srbljanović se dobro snalazi u svetu o kome nema dobro mišljenje. I njen Supermarket u režiji Alise Stojanović, izveden u Teatru "Bojan Stupica" pripada takozvanim neprijatnim komadima.
Neprijatan je pri tom blaga reč. Moglo bi se za ovaj žestoko polemičan komad reći i da je nepodnošljiv, gadan, ružan, prljav, okrutan, surov, ciničan, komičan, dramatičan, oduran, psovački, bezobziran, brutalan. Sve bi se to moglo reći ili bi svako mogao da kaže po nešto od toga, ali tu ne bi bio kraj priči o Biljani Srbljanović, njenim komadima, svetu i ljudima o kojima mlada spisateljica piše..."

"Takav je svet", Muharem Pervić, Politika

... Alisa Stojanović razigrava komad u duhu burlesknog i, insistirajući na grotesci, usmerava elemente apstraktnog ka žanrovski čvršće i preciznije definisanim situacijama, parodira televizijske sapunske opere i sugeriše ispraznost situacije iz koje niko od karaktera i ne pokušava da nađe izlaz. Naprotiv, predstava pokazuje da je drama istorije definitivno okončana, te da smo svedoci igre koja tek fingira dramu, a zapravo podrazumeva pretvaranje. Otuda u svetu kojim vlada načelo političke korektnosti nije ni bitno da li je Leon Švarc bivši istočnonemački disident-heroj (sjajni Predrag Ejdus, tragično-komični stožer igre) ... Važno je, medutim, očuvati privid. On je jedina garancija da sledi nastavak ...

"U svetu laži", Aleksandar Milosavljević, Reporter

... Kada je reč o glumačkom delu posla, onda se mora istaći da je uloga emigranta na doživotnom radu u novoj domovini, koju je ostvario Predrag Ejdus, bila više od kreacije. Naime, naćin na koji je Predrag Ejdus odigrao ovog čoveka bez uvida u sopstveni život, podrazumeva ozbiljnu analizu uloge i dugotrajnu potragu za mnogim rešenjima, koje za posledicu imaju rešenje kakvo se retko sreće ...

"Život, naravno, ne postoji", Željko Jovanović, Blic

Izvor: http://www.jdp.rs

UNESITE VAŠ KOMENTAR - SUPERMARKET
  • Prepišite Anti-Spam kod:
    6d126

  • Napomena:
    - Ime, komentar i anti-spam kod su obavezni podaci.
    - Prilikom pisanja komentara slažete se da komentari ne sadrže sledeće: VELIKA slova, reklamiranje, prozivanje, psovanje, vređanje i sadržaj koji se ne odnosi na predstavu. Svi komentari koji ne zadovoljavaju postavljene kriterijume biće obrisani sa portala.