POSETILAC - UMETNICI
POSETILAC - DRUGI O PREDSTAVI
POSETILAC je filozofsko delo sa elementima fikcije o susretu osnivača psihoanalize Sigmunda Frojda s nepoznatim posetiocem 1938. godine, u doba jačanja nacizma. Kroz njihov razgovor autor razmatra odnos čoveka i Boga, moralnog zla i odgovornosti. Vojislav Brajović tumači lik Frojda u starijim danima, dok Dragan Nikolić igra tajanstvenog posetioca, možda Boga, koji sa njim jedne noći 1938. godine, u doba nacizma, stupa u dijalog o pitanjima čovekove ličnosti i sudbine, ali i o dilemama koje mogu da muče čovečjeg tvorca.
„Ali kada Bog pati, kome on može da se obrati?“; I nametnu mi se slika, očigledna, upečatljiva, Bog ispružen na Frojdovom kauču… Scena me je najpre zabavila zatim sam prestao da mislim na to. Međutim tokom sledećih nedelja ideja se nastanila u meni. Bog i Frojd… evo dve tako različite, kontradiktorne ličnosti koje bi sigurno imale hiljadu stvari jedna drugoj da kažu… tim pre što jedan u drugog ne veruju… Napisao sam Posetioca. Tu sam uneo moja intimna pitanja, izrazio moju zabunu kao i moju nadu… Kako verovati u Boga posle Aušvica? Ipak sam ga oslobađao krivice za zločin da bih dao prostor misteriji…Naš vek je toliko očekivao od čoveka i od čoveka samog, da je svet ostao bez Bogova. Mi živimo u nemoj zemlji, zemlji koju su Bogovi ili sam Bog napustili. Po rečima filozofa, svet čak više nije ni misteriozan, on je prosto apsurdan. Taj Bog postoji bar u obliku pitanja; mi smo svi zaronjeni u sumnju, kao Sigmund Frojd u toj stvarnoj noći 1938. kada u jednoj Evropi uzdrmanoj histeričnim potresima nacizma, njegovu kćerku Anu odvode u Gestapo. Da li Bog postoji? Ako postoji on je neminovno skriven. Ako bi se pojavio kao Bog, on ne bi bio Bog nego kralj sveta, i čovek onda ne bi bio slobodan nego primoran da veruje u njega. Ako bi se potpuno skrivao od ljudi, ne bi se o njemu pričalo, ne i imao ni ime ni pojam. Ako je zaista, po onom što nam kažu, dobar i pun poštovanja prema ljudima, on može biti samo mogućnost koja se pruža slobodi čoveka. Zato će svaki gledalac, na stepenicama kojima bude izlazio sa predstave odlučiti po svojoj savesti, ko je Posetilac…“
Erik Emanuel Šmit, iz predgovora drami
“U ovom komadu, Bog je biće koje pati i on je došao da se požali čoveku koji poznaje tajne rešavanja duševnih boli – Frojdu.”
Vojislav Brajović

Izvor: http://www.atelje212.rs/teatar-u-podrumu/posetilac-e-e-smit/

UNESITE VAŠ KOMENTAR - POSETILAC
  • Prepišite Anti-Spam kod:
    b1aca

  • Napomena:
    - Ime, komentar i anti-spam kod su obavezni podaci.
    - Prilikom pisanja komentara slažete se da komentari ne sadrže sledeće: VELIKA slova, reklamiranje, prozivanje, psovanje, vređanje i sadržaj koji se ne odnosi na predstavu. Svi komentari koji ne zadovoljavaju postavljene kriterijume biće obrisani sa portala.