LJUBAV I TD. - UMETNICI
LJUBAV I TD. - DRUGI O PREDSTAVI
Barns nije uspeo da odoli svojim junacima iz romana "Troje" (Talking it over), te je nakon višegodišnje pauze odlučio da ih ponovo oživi u svom delu "Ljubav itd." (Love, etc). Džilijan, Oliver i Stjuart sada su deset godina stariji, mnogo toga se u njihovim životima izmenilo, nove su okolnosti u kojima žive, i svakako da promene postoje u njima samima. Milena Pavlović i glumci Nikola Đuričko, Ljubinka Klarić, Milan Čučilović i Danijela Štajnfeld, posle uspešne inscenacije romana "Troje", ne odolevaju pozorišnom izazovu novog Džulijena Barnsa: pomalo ironičnog, pomalo gorkog, koji, baš kao ni sam život, ne mora uvek da prija.

Reč rediteljke
"Troje": Troje čine Oliver, Džilijan i Stjuart.

"Ljubav itd.": Ljubav itd. čine njih četvoro - 3+1. Iz ugla njih troje, ljubav čine Oli, Džil i Stju, a Eli je "I tako dalje". Eli misli obrnuto od njih troje.

U komadu "Troje", potezi koje vuku likovi (prijatelj - ljubavnik, žena i muž) su bezazleni detinji i impulsivni. U komadu "Troje 2", odnosno "Ljubav itd." koraci likova (drugi muž, žena, bivši muž - bivši prijatelj) su promišljeni, svesni i sa određenim ciljem: posledice su ogromne, ne samo za njih troje već i za ljubav itd, odnosno četvrti lik (prijateljicu - saradnicu - ljubavnicu) mladu Eli i za dve devojčice (dve ćerkice).

Oliver:
Zar svako od nas ne ispisuje roman svog života onako kako se seća? Priča o našem životu nikada nije autobiografija, uvek roman - to je prva greška koja se čini. Naša sećanja su tek još jedan trik.

Džil:
Organizujete brak, štitite decu, starate se za ljubav, upravljate životom, samo ponekad zastanete i zapitate se: da li vi upravljate svojim životom ili on upravlja vama.

Stjuart:
To što nešto želite može vas dovesti do toga da to i dobijete. Ako se desi da dobijete to što želite, hoće li to rešiti vaše probleme? Ne. Sada, kada postoje izgledi da povratim ono što sam nekada imao, jedan deo mene počinje da se pita koliko ja to zaista želim.

Eli:
Odrasli su totalno sjebani, zar ne? Mrzim kad se pretvaraju da ste njihovi dok god im to odgovara, a kad to prestane da im odgovara, onda za njih više ne postojite... Totalno su sjebani.

Milena Pavlović


Izvor: http://www.bdp.rs

UNESITE VAŠ KOMENTAR - LJUBAV I TD.
  • Prepišite Anti-Spam kod:
    bd69b

  • Napomena:
    - Ime, komentar i anti-spam kod su obavezni podaci.
    - Prilikom pisanja komentara slažete se da komentari ne sadrže sledeće: VELIKA slova, reklamiranje, prozivanje, psovanje, vređanje i sadržaj koji se ne odnosi na predstavu. Svi komentari koji ne zadovoljavaju postavljene kriterijume biće obrisani sa portala.