LAKA KONJICA - UMETNICI
LAKA KONJICA - DRUGI O PREDSTAVI
Laka konjica je savremena drama slovenačkog pisca Draga Jančara o preokretu u sudbini jednog moćnog biznismena. Premoreni tajkun kome se sve smučilo odveze se u brda i, tražeći svoj dom iz detinjstva, zaluta u crkvicu u kojoj se obnavlja freska. Biznismenu se, u neobičnim okolnostima, menja pogled na svet, životni stavovi, ideali, ali i sam život. Njegovo odustajanje od dotadašnjeg načina života dramatično utiče na sve ljude iz njegovog okruženja. Tokom drame, svi junaci dožive promenu od "izgleda do istine". Ispostavi se da ni freska koja se obnavlja nije ono što se činilo da je. Na početku su se videla tri konja i izgledalo je da se radi o Tri Mudraca koji jašu u Vitlajem, da bi se na kraju otkrilo da postoji i četvrti konj, pa se otvorilo pitanje nisu li to zapravo četiri Jahača Apokalipse? Tako će i protagonista podeliti sudbinu tematike freske u obnovi, preći će put od spoznaje do smrti.

Ivana Dimić

Reč reditelja
Namera nam je bila da ispričamo priču o čoveku srednjih godina koga iznenada obuzmu strah od smrti i pitanja šta je smisao i svrha njegovog života. Počeli smo od rekonstrukcije glavnog događaja koji se dokumentaristički odvija pred našim očima. Glavni junak se slučajno sudari sa svojom sudbinom i shvati svu ništavost moći, novca i slave. Suviše se zaleteo kao da će večno živeti, a onda odjednom uvidi da je sve besmisleno i da je oko sebe proizveo nakaze od svoje porodice, preko ljubavnice, do poslovnih partnera. Uporedo sa svim tim što počinje da ga proganja, desi mu se čedna ljubav. Ona je, međutim, unapred osuđena na propast, jer je stigla prekasno.

Milan Karadžić

Reč autora
Spadam u one koji se svaki put iznova iznenade medijskim izveštajima o brutalnim dramama koje su se desile zbog novca. Već petnaestak godina Zapadna Evropa na trenutke izgleda kao džungla u kojoj vlada zakon jačeg.

Često sam se pitao šta je u tim ljudima koji od jutra do mraka jure za novcem, moći, vlašću. Ima li uopšte mesta za radost, tugu, ljubav i strast, koja prevazilazi puko telesno zadovoljavanje? Da li ikada pogledaju zvezde koje sjaje nad nama? Nekada sam pisao drame u kojima sam probao da vidim pojedinca u mehanizmu totalitarnih sistema. Sad vidim pojedinca jednako izgubljenog u nekoj divljoj socijalnoj utakmici.

Zato je ljudska drama, koja se, negde u samoći slovenačkih planina, dešava ispod novootkrivenih fresaka seoske crkve, u parohiji i njenoj okolini, zapravo drama novih duštava u takozvanoj Novoj Evropi. Pokušava da bude na neki na smešna, groteskna i istovremeno tragična slika međuljudskih odnosa, koje nove vrednosti - novac, društveni prestiž, uspeh po svaku cenu - vode u sve bezobzirnije lične konflikte.

Visoko u planinama gde se drama dešava, kuda vode od zadnje kiše raskvašeni i blatnjavi putevi, mlada rastauratorka obnavlja staru fresku koja je pronađena ispod maltera. Tu vreme teče drugačije, polako, kao na pustom ostrvu, svet uzburkanog novčanog nadmetanja izgleda kao udaljeni kontinent. Tu je moguće postaviti drugačija pitanja. Nad pejsažem sijaju zvezde Oriona, mi se pod njima vijugamo, bijemo, kako kaže pesnik. Ali jahači lake konjice, groteskni prizori našeg života na početku novog veka, se zadese ovde. Ispostavlja se da konji na staroj fresci nisu oni na kojima su dojahali Trojica plavih, već četiri jahača apokalipse.

Ali i kroz hiljadu godina, kad sve bude tamno sećanje, na nas će udaljen i blistav... sijati Orion.

Drago Jančar

Iz štampe
DANAS
Egzistencijalna drama novoga doba
Piše: B. D. Belčević

Drama "Laka konjica" savremenog slovenačkog pisca Draga Jančara, premijerno će u režiji Milana Karadžića biti izvedena na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta sutra u 20 sati. Pretpremijera je zakazana za večeras u isto vreme. Predstava koja je okarakterisana i kao drama modernog čoveka, koja, iako se dešava u Sloveniji, jasno i precizno korespondira sa savremenim problemima društva koje prolazi kroz proces tranzicije, pa i našim, predstavljena je juče novinarima. U centru dramskog zbivanja je moćni biznismen, koji na vrhuncu uspeha i moći doživljava emotivnu krizu, gubeći uporište u carstvu koje je izgradio i ostavši sam sa strahom od smrti i pitanjem o smislu života. Zasićenost od života kojim je živeo dovodi ga do usamljene kapele gde se rekonstruiše freska koja u svojoj transformaciji od idilične slike tri mudraca koji jašu u Vitlejem, do četiri jahaca apokalipse, postaje pandan životu moćnika.

- Paralelni tokovi radnje na sugestivan način govore o prolaznosti života, razotkrivajući, na kraju, sudbinu likova koji su nam bliski i koje prepoznajemo. Predstava sadrži melodramske elemente koji su predstavljeni u jednoj kamernoj, svedenoj atmosferi, sa isto tako svedenim i sažetim sklopom meduljudskih odnosa - kaže reditelj Milan Karadžić.

Pisac Drago Jančar, prepoznatljiv, između ostalog, po dramama koje se bave problematikom individue zarobljene u mehanizmu totalitarnih sistema, pozabavio se ovoga puta tematikom koju namece novo doba. Pojedinac "izgubljen u divljoj socijalnoj utakmici", prema mišljenju autora teksta, preživljava dramu novih društava u novoj Evropi, a takva drama pokušava da bude smešna, groteskna i istovremeno tragična slika odnosa koje nove vrednosti, poput novca, društvenog prestiža i uspeha po svaku cenu, vode u sve bezobzirnije licne konflikte.

Protagonistu u praizvedbi komada jednog od najuticajnijih i najprevodenijih slovenačkih pisaca tumači Milutin Mima Karadžić, dok su se u ostalim ulogama našli Srdan Timarov, Zorana Bečić, Milan Čučilović, Ljubinka Klarić, Milica Zarić, Marko Živić i Petar Benčina. Dramaturg komada u prevodu Milana Đordevića je Ivana Dimić, scenograf Geroslav Zarić, a kostimograf Dragica Pavlović. Muziku su komponovali Zoran Erić i Svetlana Maraš.


Izvor: http://www.bdp.rs

UNESITE VAŠ KOMENTAR - LAKA KONJICA
  • Prepišite Anti-Spam kod:
    40059

  • Napomena:
    - Ime, komentar i anti-spam kod su obavezni podaci.
    - Prilikom pisanja komentara slažete se da komentari ne sadrže sledeće: VELIKA slova, reklamiranje, prozivanje, psovanje, vređanje i sadržaj koji se ne odnosi na predstavu. Svi komentari koji ne zadovoljavaju postavljene kriterijume biće obrisani sa portala.