JASTUČKO - UMETNICI
JASTUČKO - DRUGI O PREDSTAVI
Jastučko (The Pillowman) je najnoviji komad proslavljenog britanskog autora irskog porekla Martina Makdone. Iako od ranije poznat po specifičnom, pomalo mračnom smislu za humor kojim je plastično opisivao stil života u irskoj zabiti, omiljenom toposu njegovih drama, u Jastučku Makdona odlazi u svom uobičajenom spisateljskom postupku najdalje do sada, stvarajući komad izvanredne kompleksnosti i stila koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Zaplet je jednostavan:
pisca u nedefinisanoj totalitarističkoj državi koja izdaleka podseća na hladnoratovsku istočnu Evropu, isleđuju zbog jezivog sadržaja njegovih pripovedaka koje su misterioznom zločincu poslužile kao materijal za strahovita ubistva dece. Autor se bavi analizom mehanizma nasilja pokušavajući da odgovori na pitanje da li nasilje dolazi iz spoljne sredine ili je duboko ukorenjeno u samom čoveku, ali takođe postavlja pitanje socijale odgovornosti umetnika. Makdona vrlo vešto kombinuje pripovedačko nasleđe na kome počiva zapadna civilizacija počev od braće Grim sa kojima se susrećemo kao deca do biblijskih motiva koji nas prate celog života. Ovaj materijal je u Jastučku iskorišćen na vrlo snažan i originalan način, koji će, verujemo, ostaviti snažan utisak na gledaoce beogradske predstave kao sto je to bio slučaj sa mnogobrojnim evropskim izvođenjima ovog komada.

Anja Suša

Jastučko (the Pillowman) je dobitnik nagrade „Olivije“ na najbolji dramski tekst engleskog govornog područja u 2004.Izvor: http://www.bdp.rs

UNESITE VAŠ KOMENTAR - JASTUČKO
  • Prepišite Anti-Spam kod:
    4e9c6

  • Napomena:
    - Ime, komentar i anti-spam kod su obavezni podaci.
    - Prilikom pisanja komentara slažete se da komentari ne sadrže sledeće: VELIKA slova, reklamiranje, prozivanje, psovanje, vređanje i sadržaj koji se ne odnosi na predstavu. Svi komentari koji ne zadovoljavaju postavljene kriterijume biće obrisani sa portala.