HEROJI - UMETNICI
HEROJI - DRUGI O PREDSTAVI
KRITIKE

»Heroji«, tekst našeg iskusnog scenariste Predraga Perišića, jeste u dramaturškom i zanatskom smislu, profesionalno ispisana priča o izmaštanoj ratnoj situaciji u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata, u kojoj trojica mladih nemačkih vojnika slučajno ostaju iza svoje vojne kolone koja ide ka Africi, ili Rusiji, svejedno... Njih pronalazi tipičan srpski seljak, Radovan, koji se, naravno, protiv Nemaca borio u svim svojim ratovima. Ne znajući šta sa njima, ( jer u pitanju su mobilisana deca, koja ne samo što nisu ispalila ni jedan metak, nego uopšte i ne znaju da se nalaze u Srbiji), Radovan odluči da ih nekako inkorporira, ne samo u svoju porodicu nego i u svoje selo; zapravo, u selo koje je klasična srpska »Nedođija« visoko u planinama, zavejana snegom, u koju ne svraćaju ni partizani, ni Nemci, ni Amerikanci, ni Italijani, a o Japancima i Kinezima da i ne govorimo. Na takvoj dramaturškoj osnovi ređaju se duhovite dramske situacije, uspeli komični ili dramski obrti, vešto iscrtana dramska parabola o srpskoj humanosti i gostoljubivosti, ali i o ne tako retko izraženoj ksenofobiji.
»Heroji« Predraga Perišića, u svom komediografskom opredeljenju vrlo uspešan, lucidan, ali i žanrovski neobičan dramaturški predložak, više nalik filmskom scenariju nego pozorišnom komadu, vođen veštom rukom reditelja i nadahnutom glumačkom igrom, svoju osnovnu scenarističku strukturu kvalitativno unapređuje u razigranu pozorišnu komediju. Komediju, koja će, nema sumnje, razgaliti i zamisliti – ali, pre svega, iz srca nasmejati publiku Pozorišta na Terazijama.

Aleksandar Đaja, dramaturg Pozorišta


Izvor: http://www.pozoristeterazije.com

UNESITE VAŠ KOMENTAR - HEROJI
  • Prepišite Anti-Spam kod:
    3f026

  • Napomena:
    - Ime, komentar i anti-spam kod su obavezni podaci.
    - Prilikom pisanja komentara slažete se da komentari ne sadrže sledeće: VELIKA slova, reklamiranje, prozivanje, psovanje, vređanje i sadržaj koji se ne odnosi na predstavu. Svi komentari koji ne zadovoljavaju postavljene kriterijume biće obrisani sa portala.