DISHARMONIJA - UMETNICI
DISHARMONIJA - DRUGI O PREDSTAVI
Disharmonija Sanje Domazet pokušava da poveže motive tipične za simbolizam kroz halucinantno i orgijastično poslednje Disovo putovanje brodom "Italija", na kome je i poginuo. Ona to čini prikazujući i suprotstavljajući svet utvara duša osuđenih na večito lutanje i realnu beskrupuloznost politike, pesnikovo beznađe i slutnje sa neostvarivim i neostvarenim ljubavima - kroz makabrične prizore poslednjeg veselja na smrt osuđenih putnika broda "Italija".

Iz dramaturške beležnice

Rečnik književnih pojmova
Simbolizam - pesnički pravac u kome se između ostalog poistovećuju muzika i stihovi. Nekada pesnik reči postaje muzički pesnik, a njegovo delo "komad sugestivne muzike , dinamični niz obojenih slika, koje bi izražavale večno postojanje emocija njima imanentnim ritmom.

Termin "prokleti pesnici" Pola Verlena, vezuje se, dakle, za simbolizam, za nove poetske drhtaje i nove duhovne nemire (Bodler, Rembo, Malarme); karakteristično je razdvajanje "ponorom" sveta umetničke imaginacije i sveta realnih, društvenih odnosa, razdor izmedju "večno proklete rase (pesnika) i onih koji raspolažu društvenom moći".

Tin Ujević: "Simbolizam je sarađivao sa Evropom i prodro na pojedinim tačkama iznad zemljišta francuskog jezika, ali ne kao prost uticaj, nego kao vremenska i prostorna potreba"

Iz Štampe
Pesnik smrti, na putu ka smrti
Piše: . B. D. Belčević

"Disharmonija" autorke Sanje Domazet, predstava o poslednjoj noći u životu Vladislava Petkovića Disa, imaće večeras pretpremijeru na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta u 20 sati, dok će premijerno biti izvedena sutra. U komadu koji je režirao Nebojša Bradić, ulogu Disa tumači Dragan Petrović Pele, dok su se u ulogama njegovih saputnika na lađi "Italija", koja jedne noći 1917. godine plovi Jonskim morem i uskoro treba da bude torpedovana od nemačke podmornice, našao veliki broj imenovanih i neimenovanih likova u tumačenju - Đurđije Cvetić, Ivana Tomića, Zorane Bečić, Danijele Štajnfeld, Danijela Siča, Mikija Damjanovića, Sandre Bugarski, Sonje Živanović, Dragiše Milojkovića, Nebojše Đorđevića, Vladana Milića i Marka Živića.

Dramska spisateljica Sanja Domazet istakla je na jučerašnjoj konferenciji za štampu da "Disharmonija" nije komad o Disovom životu, ali je inspirisan njegovom biografijom ukletog pesnika u bodlerovskom tonalitetu i znaku. "Saputnici sa kojima on provodi poslednju noć u životu su bliski paklenom društvu. On ih nije mogao birati, tako da tu ima vojnika i ranjenika, ali tu ima i utvara iz njegove poezije i podsvesti, koje su sve prisutnije što su emocije jače," kaže Domazetova. "Disharmonija" je, napominju članovi ansambla, komad o ljubavi, smrti i životu kao tamnici, koji sa sobom nosi osećanje teskobe blisko savremenom čoveku. Interpretator lika velikog pesnika, Dragan Petrović Pele, dodaje da je tumačenje Disa zahtevalo pre svega potonuće u vrelo vlastite podsvesti, budući da je kreiranje uloge zahtevalo prodiranje u introvertnu ličnost o kojoj se zapravo malo zna.

Predstava će imati premijeru i u gradu gde je pesnik živeo, Čačku, 15. marta na Velikoj sceni tamošnjeg Doma kulture, u okviru manifestacije Disovo proleće.


Izvor: http://www.bdp.rs

UNESITE VAŠ KOMENTAR - DISHARMONIJA
  • Prepišite Anti-Spam kod:
    fcf66

  • Napomena:
    - Ime, komentar i anti-spam kod su obavezni podaci.
    - Prilikom pisanja komentara slažete se da komentari ne sadrže sledeće: VELIKA slova, reklamiranje, prozivanje, psovanje, vređanje i sadržaj koji se ne odnosi na predstavu. Svi komentari koji ne zadovoljavaju postavljene kriterijume biće obrisani sa portala.