DELIRIJUM TREMENS - UMETNICI
DELIRIJUM TREMENS - DRUGI O PREDSTAVI
Autor ove crne komedije, veoma originalne i za našu pozorišnu svakodnevicu krajnje neuobičajene, sebi postavlja osnovni diskurs: gluma kao bolest, bolest kao gluma. On polazi od premise da su gluma i bolest suštinski isprepletane i da među njima postoji duhovna ali i fizička veza, neka vrsta jedinstva, skoro.

Spona ta dva naoko nespojiva elementa nalazi se u psihodrami, vrsti grupne terapije koja nema veze sa umetnošću, isto onoliko koliko gluma nema veze sa stvarnošću. Jedno je metod lečenja a drugo proizvod mašte. Ali, ti antipodi se u ovoj priči sreću na jedan veoma uzbudljivi način i njihov sudar će, u to sam uveren, novim svetlom obasjati kako svet glumca tako i tajne psihe.

Iako definisana kao crna komedija, priča "Delirijum tremens" je puna gorčine i saosećanja. Na jednoj strani, tu su komični likovi Dagija, Bebe i tri bolesnika sa glumačkim ambicijama, a na drugoj, litri suza koje polaznici psihodramske terapije prolivaju, suočeni sa svojim traumama, in vivo . Biće to, dakle, komedija sa ridanjem. Ili tragedija sa ironijom. Kako uzmete.

«Delirijum tremens» je veoma značajna ne samo po svojoj temi već i po stavu da je izlečenje moguće. U ovim vremenima, punim depresije i beznađe, tekst Gorana Markovića uliva nam izvesnu nadu. Mogućnost da se izvučemo iz neveselog stanja u kome živimo za sada je u mašti autora ove predstave ali možda će pokrenuti izvesne pozitivne procese i u gledalištu.

KRITIKA
“Da je svaka umetnost rizična, i u tom smislu, u nekoj tajnoj vezi sa bolešću, odavno je poznato. Ovaj tragički dodir umetnosti i bolesti, Marković je srećno i vešto prožeo komičnošću ljudskog prelivanja izvan i preko onog što držimo i shvatamo kao normalno. Otuda zrela seta, rezignacija čak, zapitanost, a onda gorak smeh, ironija cinizam. Moćno, a tako krhko, slomljeno, ugroženo. Iz svoje kože se ne može, ili se ne može bez uloga koji umetnika dovodi u pitanje…

… Dobro skrojen, i duhovito igran komad, u kome svoju glumačku ispovest, sa negovanom jednostavnošću glumca koji je mnogo toga preturio preko glave i duše, kao u četiri oka, kazuje Predrag Ejdus ...“

Muharem Pervić
Politika


Izvor: http://www.bdp.rs

UNESITE VAŠ KOMENTAR - DELIRIJUM TREMENS
  • Prepišite Anti-Spam kod:
    0b5c3

  • Napomena:
    - Ime, komentar i anti-spam kod su obavezni podaci.
    - Prilikom pisanja komentara slažete se da komentari ne sadrže sledeće: VELIKA slova, reklamiranje, prozivanje, psovanje, vređanje i sadržaj koji se ne odnosi na predstavu. Svi komentari koji ne zadovoljavaju postavljene kriterijume biće obrisani sa portala.