BURE BARUTA - UMETNICI
BURE BARUTA - DRUGI O PREDSTAVI
KRITIKE
... Predstavu je teško opisati jer je prepuna svega što pozorište može da pruži danas u svojoj najčistijoj formi. Iz očaja stvoren je spektakl koji ima evropske dimenzije i samim tim za nas izuzetno značenje pa ga stoga treba videti da bismo osetili koliko pozorište može da bude veliko, uzbudljivo i moćno da nas ispuni i razjasni u našim istinama i iluzijama.

"Bure Baruta", Petar Volk, Ilustrovana Politika

... Bure baruta predstava u punoj snazi, a već zrelog dara, jednu generaciju koja svim veštinama zanata dodaje istančano osećanje za stil i stilizaciju, za životne činjenice i njihov odraz u ogledalu teatarske fikcije, iznad svega osećanje za igru realnosti i privida, za duh te igre koja ni jednog trenutka ne gubi dragocenu kopču sa smislom.

Feliks Pašić, Večernje novosti

… Groteskna lančana povezanost svakodnevne okrutnosti, koju je sastavio mladi makedonski autor Dejan Dukovski po uzoru na dijaloge iz Vrteške Artura Šniclera, precizno zamenjujući temu ljubavi temom mržnje. I kao što je niz heterogenih ljubavnih odnosa poslužilo bečkom piscu za njegovu suptilnu analizu nepopravljive dekadencije tog društva, tako i Dukovski, sto godina kasnije, istražuje dušu balkanskog naroda, ne ističući krivce, ali nasuprot tome stvarajući neprekidnu zamenu uloge žrtve i krvoloka …
"Bure baruta u Rimu: balkansko nasilje u krugu ludila", Mariateresa Surianello Liberazione, Rim, 4. 11. 1996.

… Zajednička tema slika je nasilje u svim mogućim, naizgled čak i nevinim oblicima, koje će do kraja prizora po pravilu kulminirati do pravog psihičkog i fizičkog terora. Unkovski režira te prizore vehementno i lucidno, sve ih manje-više neurotizira i snabdeva ih asocijacijama i citatima a kao osnovu koristi komičnu i sarkastičnu ironiju.

"Nasilje svih vera i ubedjenja", Blaž Lukan, Delo, Ljubljana, 13. maj 1998.

... Ubija se na sve moguće načine: usisivačem prašine i flašom, nožem i parčićem stakla. Ubija se na svim mogućim mestima. U autobusu i na teniskom terenu, u kupeu voza i na ulici. Ubija se zbog samo jednog motiva. Brzog rešavanja problema.

"Grobar najbolje zna, kako …" Urlih Buman, General Anzeiger, Bon, 8/9 jun 1996.

… Jedini pravi dogadjaj bilo je Bure baruta u režiji Slobodana Ukovskog iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Komad Dejana Dukovskog je vivisekcija naroda. Dodiruje najbolniju temu današnje Jugoslavije, moralni i psihički pad društva, koje je izazvalo najokrutniji rat u Evropi od vremena hitlerizma…

"Krapa w Toruniu" Roman Pawlowski, Gazeta wyborcza, 1. Jun 1998.


Izvor: http://www.jdp.rs

UNESITE VAŠ KOMENTAR - BURE BARUTA
  • Prepišite Anti-Spam kod:
    c521e

  • Napomena:
    - Ime, komentar i anti-spam kod su obavezni podaci.
    - Prilikom pisanja komentara slažete se da komentari ne sadrže sledeće: VELIKA slova, reklamiranje, prozivanje, psovanje, vređanje i sadržaj koji se ne odnosi na predstavu. Svi komentari koji ne zadovoljavaju postavljene kriterijume biće obrisani sa portala.