BERGMAN SONATA - UMETNICI
BERGMAN SONATA - DRUGI O PREDSTAVI
KRITIKE
Misao Simon de Bovoar da ”nikada ništa neće moći da izbriše naše detinjstvo” Bergman obilato koristi u mnogim svojim delima. U ”Jesenjoj sonati”, napisanoj inače kao scenario za film, rediteljka Tatjana Mandić-Rigonat pretače ovaj motiv u dubokomisaonu dramu. O svom tumačenju Bergmana rediteljka kaže:
- Bergmanova ”sonata” je dijalog sa njegovom pozorišnom i filmskom poetikom. Ona je razgovor sa beskrajnim nizom Bergmanovih ogledala u kojima odraz nalaze strahovi, patnje, neuroze, gorčina, toplina, oproštaj... Glavni junak je u suštini sećanje a radnja se dešava u dubinama duhovnog sveta. Iza odnosa majka – ćerka krije se velika tema današnjice: sposobnost da se saoseća sa drugima.

Politika ”Bazar”

U stvari, u predstavi je uverljivo opisan žestok, dramatičan konflikt dve žene, majke (Ružica Sokić) i ćerke (Dobrila Stojnić), koje opsesivno evociraju ono što im se davno dogodilo, međusobno se obračunavaju, pri čemu se pokazuje da je prva površna, frivolna, bezosećajna osoba, a druga iskompleksirana, nezrela, osujećena ličnost...
Vladimir Stamenković,

NIN, Beograd, 13. april 2000.


Izvor: http://www.narodnopozoriste.co.rs

UNESITE VAŠ KOMENTAR - BERGMAN SONATA
  • Prepišite Anti-Spam kod:
    e14df

  • Napomena:
    - Ime, komentar i anti-spam kod su obavezni podaci.
    - Prilikom pisanja komentara slažete se da komentari ne sadrže sledeće: VELIKA slova, reklamiranje, prozivanje, psovanje, vređanje i sadržaj koji se ne odnosi na predstavu. Svi komentari koji ne zadovoljavaju postavljene kriterijume biće obrisani sa portala.