BAL POD MASKAMA - UMETNICI
BAL POD MASKAMA - DRUGI O PREDSTAVI
Opera Bal pod maskama spada među napopularnije opere Đuzepea Verdija. Muzika opere je upravo u svakom taktu inspirisana, melodijska invencija neiscrpna, majstorstvo autora u ubedljivom i jezgrovitom muzičkom slikanju radnje i scene nedostižno.

Konstantin Vinaver

Kao i svuda u svetu, i u nas je ”Bal pod maskama” postavljen na dobre osnove dubinskim raščitavanjem partiture i pravim rediteljskim radom. Čestitke zato treba uputiti dirigentu Bojanu Suđiću i reditelju Božidaru Đuroviću, ali pre svih pevačima. Odavno se na našoj sceni nije videlo toliko dramske produbljenosti i pevanja na gornjim granicama pevačkih mogućnosti. U nizu onih koji su ostvarili najbolje role poslednjih godina, najpre treba spomenuti Katarinu Jovanović u ulozi Amelije i Sofiju Pižuricu koja je kao Paž bila efektna i dopadljiva.

Aleksandar Gatalica, VEČERNJE NOVOSTI, Beograd 24. 01. 2005.

Iskusna palica dirigenta Bojana Suđića bila je nepogrešiv svetionik u komunikaciji pevača i svirača. Zvuk orkestra autentično je nagoveštavao ili pak dočaravao dešavanja na sceni, sa lakoćom se transformišući iz lirskih vapaja u skercozne pošalice ili zlokobne nagoveštaje tragične sudbine. (...)
Samouverena i scenski nesputana Ulrika Jelene Vlahović, a sledeće večeri i adekvatnog zloslutnog tembra – Nataša Jović-Trivić. Rikardo Dušana Plazinića, plemenio je scenskom pojavom i lepim toplim glasom (sve suverenijim tokom predstave), a Janko Sinadinović je pevao iskusno i pouzdano. Niko Isakov kao Renato i Katarina Jovanović u ulozi Amelije, duboko dirljivo pevali su u prvoj slici trećeg čina, učinivši taj trenutak ljubavne tragike istinski uzvišenim.
A naredne večeri, doajeni beogradske Opere, Nikola Mitić i Višnja Pavlović-Drakulić ganuli su mudrošću iskustva. Šarmantan je bio Oskar Gordane Tomić, dok su basovi ”zaverenici” otkrili snažan potencijal. Ipak, istinska zvezda obe večeri bila je mlada Sofija Pižurica, čiji je paž Oskara predstavljao uzor belkanto stila, a lepršavost scenskih kretnji i ozbiljno glumačko nadahnuće samo su potvrdili osebujan operski talenat iz kojeg se, ukoliko bude brižno negovan, smeše zvezdane perspektive.

Maja Smiljanić-Radić, POLITIKA, Beograd 25.01.2005.Izvor: http://www.narodnopozoriste.co.rs

UNESITE VAŠ KOMENTAR - BAL POD MASKAMA
  • Prepišite Anti-Spam kod:
    9ff72

  • Napomena:
    - Ime, komentar i anti-spam kod su obavezni podaci.
    - Prilikom pisanja komentara slažete se da komentari ne sadrže sledeće: VELIKA slova, reklamiranje, prozivanje, psovanje, vređanje i sadržaj koji se ne odnosi na predstavu. Svi komentari koji ne zadovoljavaju postavljene kriterijume biće obrisani sa portala.